Baptisterium San Giovanni

Baptisterium San Giovanni is een doopkapel. Deze kapel is te vinden tegenover de Dom. Over zijn oorsprong is veel onzekerheid. Vroeger werd gedacht dat hij stamde uit de vijfde eeuw. Tegenwoordig denkt men aan een later tijdstip in de 11e eeuw. Het gebouw werd gebouwd bovenop een kerk uit de oude Romeinse tijd. Hiervan zijn nog steeds resten in het Baptisterium terug te vinden, zoals sporen van Mozaïeken.

Dit gebouw was de eerste kathedraal van Florence en stond bekend onder de naam basiliek van San Giovanni. In 1128 werd zijn bestemming aangepast naar een doopkapel. Het Baptisterium is één van de oudste gebouwen die in Florence te vinden zijn. Deze doopkapel is gewijd aan de beschermheilige van Florence, Johannes de Doper.

Vroeger was het gebruikelijk dat er twee keer per jaar gedoopt werd in het Baptisterium San Giovanni. Als er een jongen werd gedoopt werd er een zwarte boon in een vaas gedaan. Bij een meisje was dit een witte boon. Deze bonen werden gebruikt voor de volkstelling.

Baptisterium San Giovanni

De deuren

Tussen de 14e en 16e eeuw zijn er drie verschillende deuren van brons in de kapel geplaatst. De bekendste van de drie is de oostelijke deur. Deze deur werd door Michelangelo Porta del Paradiso, de deur naar het paradijs, genoemd. De deur werd ontworpen door Lorenzo Ghiberti. Hij ontwierp ook de Noordelijke deur. De laatste en tevens oudste van de drie deuren werd ontworpen door Andrea Pisano tussen 1290 en 1348.

Vanwege veiligheidsoverwegingen werden de deuren tijdens de tweede wereldoorlog weggehaald en elders ondergebracht. Zij werden in 1990 door kopieën vervangen. Wie toch de originele deuren wilt zien kan dit doen in museum dell’Opificio Pietre Dure

mozaïeken op het plafond

De mozaïeken op het plafond vertellen verhalen uit zowel het oude als het nieuwe testament, waaronder de oorsprong en de dag des oordeel. Aan deze mozaïeken uit de 13 en 14e eeuw hebben verschillende Florentijnse en Venitiaanse kunstenaars gewerkt.

Op de marmeren vloer zie je tekens die afkomstig zijn uit de dierenriem. Het beeld van Maria Magdalena werd gemaakt door Donatello.

Praalgraf

In Baptisterium San Giovanni is een praalgraf van Johannes XXIII. Hij was een tegenpaus. Een paus verkozen door het volk uit protest tegen de eigenlijke paus.

Het praalgraf werd ontworpen door Micelozzo en Donatello rond 1435. Het werd geplaatst tussen twee zuilen om zo harmonie te creëeren in het Baptiserium. Het is het laatste Pausgraf buiten Rome. De plaatsing van het graf geeft de bijzondere relatie tussen de tegenpaus en het volk van Florence aan.

Doopvont

Een doopvont is iets wat in een doopkapel, zoals Baptisterium San Giovanni uiteraard niet kan ontbreken. Vroeger stond deze centraal in het midden van de ruimte. Later werd deze vervangen door een kleinere doopvont uit de veertiende eeuw. Deze doopvont werd gemaakt uit slechts één marmerblok. Hij is rechts van de ingang te vinden.

Ook interessant

Excursie Duomo
Duomo Kathedraal en BaptisteriumPanoramisch uitzicht Klim naar de top van de Duomo en geniet daar van een schitterend uitzicht over de stad Florence en de Toscaanse heuvels. De tocht wordt begeleidt door een ervaren Engelstalige gids die je alles over Brunelleschi’s Doume en de rest van Florence kan vertellen Geen wachtrij Je hoeft niet meer in de rij […]
Boboli-tuinen
Boboli-tuinenDe Boboli tuinen zijn de mooiste tuinen van Florence. Het is een prachtig stuk natuur waar je heel de dag kan rondlopen. Zeker tijdens de zomermaanden zorgen de tuinen voor de nodige schaduw. Hou er wel rekening mee dat je zelf een flesje water meeneemt. Een bezoek aan de Boboli tuinen is goed te combineren […]
Fietstocht Florence
Fietstocht FlorenceWil je zoveel mogelijk van Florence zien, maar gaat lopen niet snel genoeg? Wat dacht je van de fiets! Fietstocht Verken de stad van de renaissance onder begeleiding van een Engelstalige gids en fiets langs de hoogtepunten van Florence. Twee uur lang fiets je met een kleine groep door de stad. Je geniet van het […]