Basiliek van san Miniato al Monte

De basiliek van san Miniato al Monte is gebouwd op één van de hoogste punten van Florence, de Monte Croci heuvel. Vanuit het centrum is het de basiliek op loopafstand. Door de heuvel is dit echter een hele klim. Toch is een bezoek aan de Basiliek van san Miniato al Monte aan te raden. Je hebt niet alleen een prachtig uitzicht vanaf de heuvel, er zijn ook een aantal prachtige fresco’s en mozaïeken te vinden in deze basiliek.

Begin van de elfde eeuw werd er begonnen met de bouw van deze basiliek. Hij werd gebouwd boven op het graf van de heilige Minias. Minian was een soldaat in Romeinse leger. Hij zette zich in voor het Christelijke geloof door deze te verspreiden. Tijdens de Christenvervolging werd hij aangegeven bij keizer Decius en moest verschillende martelingen doorstaan, voordat hij uiteindelijk onthoofd werd op de heuvel waar nou de Basiliek van San Miniato staat. Hij is patroonheilige van Florence.

De basiliek is gebouwd in een Romaanse stijl. De voorgevel heeft een kenmerkende wit met groen bekleding van marmer. Deze voorgevel bestaat uit vijf bogen met daarboven een raam. Boven het raam is een voorstelling van Christus, terwijl hij de heilige maagd en de heilige Minias zegend.

Basiliek van san Miniato al Monte

De bouw werd gefinancierd door de gilde van wolimporteurs, Arte di Camlimala. Hun betrokkenheid bij de basiliek is nog steeds terug te vinden bij het fronton. Daar is een adelaar met katoen afgebeeld, het symbool van deze gilde.

Ook na het afronden van de basiliek zijn er nog verschillende aanpassingen en uitbreidingen aan de basiliek gedaan. Zo werd de kerk in 1448 uitgebreid met een vrijstaande kapel gemaakt door Michilozzo. In 1499 brak de oude klokkentoren af. 24 jaar later werd er begonnen aan de bouw van een nieuwe toren. Deze is echter nooit afgerond.

In de basiliek van san Miniato al Monte is één graftome aanwezig. Namelijk die van Cardinaal James van Lusitania. Deze tombe werd gemaakt door Antonio en Bernardo Rosellino.

Adres
Via delle Porte Sante 34
Florence

Openingstijden
De basiliek is dagelijks geopend van 7.00 tot 19.00
In de zomer is de basiliek meestal tot zonsondergang geopend.

Ook interessant

Basilica di Santa Croce
Basilica di Santa CroceDe Santa Croce is een prachtige witte basiliek gebouwd in een gotische stijl. Het eerste deel werd in 1228 gebouwd. Aan het einde van de 13e eeuw werd er begonnen met de rest van de bouw, aangezien het geen dat er stond niet voldoende ruimte bood aan de gelovigen die Santa Croce bezochten. Deze kerk […]
Boboli-tuinen
Boboli-tuinenDe Boboli tuinen zijn de mooiste tuinen van Florence. Het is een prachtig stuk natuur waar je heel de dag kan rondlopen. Zeker tijdens de zomermaanden zorgen de tuinen voor de nodige schaduw. Hou er wel rekening mee dat je zelf een flesje water meeneemt. Een bezoek aan de Boboli tuinen is goed te combineren […]
Palazzo degli Uffizi
Palazzo degli UffiziPalazzo degli Uffizi werd origineel gebouwd tussen 1560 en 1581 als kantoor en vergaderruimte. Het paleis is ontworpen door Giorgio Vasari. Hij was een belangrijke schilder en architect in de 16e eeuw. De opdrachtgever hiervoor was Francisco de’ Medici. Francisco gebruikte het paleis niet alleen als kantoorruimte, maar ook voor zijn kunstcollectie. Later werd deze […]