Boboli-tuinen

De Boboli tuinen zijn de mooiste tuinen van Florence. Het is een prachtig stuk natuur waar je heel de dag kan rondlopen. Zeker tijdens de zomermaanden zorgen de tuinen voor de nodige schaduw. Hou er wel rekening mee dat je zelf een flesje water meeneemt. Een bezoek aan de Boboli tuinen is goed te combineren met Palazzo Pitti, het paleis dat voor de tuinen gebouwd is. In Palazzo Pitti zijn verschillende musea gevestigd.

boboli tuinen

De Boboli tuinen hebben waarschijnlijk hun naam te danken aan de familie Borgolo, die op de locatie waar de tuinen nu zijn, als eerste een stuk grond en tuin hadden. Messer Luca Pitti kocht in 1418 het stuk grond van de familie Borgolo. In 1549 werd het overgenomen door Cosimo I de’Medici en zijn vrouw Eleonora van Toledo. Zijn kochten dit stuk grond om hier een groot paleis te laten bouwen en bij zo’n indrukwekkend paleis hoort natuurlijk een tuin die minstens zo indrukwekkend is.

De tuinen zijn ontworpen door Niccolo Percoli. Percoli overleed tijdens het project en heeft het eindresultaat nooit kunnen zien. Na zijn overlijden maakte Bartolomeo Ammanati het af. De Boboli tuinen staan vol met eeuwenoude bomen, fonteinen, vijvers en beelden. Het is niet voor niets dat sommige mensen deze tuinen net een openlucht museum vinden. Daarnaast zijn de Boboli tuinen een voorbeeld voor veel tuinen die later ontworpen zijn, waaronder de tuinen van Versailles. De families de‘Medici en Lorraine hebben in de 17e, 18e en 19e eeuw voor verdere uitbreiding van de tuinen gezorgd. De Boboli tuinen zoals we ze vandaag de dag kennen, hebben een grote van Palazzo Pitti tot Porta Romana. Zij zijn één van de grootste tuinen van Italië.

boboli tuinen

Bezienswaardigheden

In de Boboli tuinen zijn verschillende bezienswaardigheden. Als je er rondloopt kom je een diversiteit tegen van beelden, fonteinen, gebouwen, obelisk en meer. Veel van de beelden zijn geïnspireerd door de Romeinse mythologie. Hieronder staan een paar van de bekendere bezienswaardigheden in de tuinen beschreven.

Fontein van Neptunus
De fontein van Neptunus bestaat uit een vijver met midden in een bronzen beeld van de Romeinse water god Neptunus. Het beeld werd gemaakt door Stoldo Lorenzi in de 16e eeuw voor Cosimo I de’ Medici. De fontein van Neptunus wordt ook wel de fontein van de vork genoemd, vanwege de drietand/vork in de handen van de watergod.

Amfitheater
Het Amfitheater werd aangelegd voor de familie de’Medici. Hier konden zij genieten van verschillende theatervoorstellingen. Het Amfitheater is ontworpen door Giulio Parigi en gebouwd tussen 1630 en 1637. Het amfitheater is een openlucht theater. Hij is opgebouwd uit een ring van zeven treden met daarachter verschillende beelden. In het midden van het Amfitheater staat een Egyptische Obelisk. Deze Obelisk stond eerst in de Medici villa in Rome en is later verplaatst naar Florence, naar de Boboli tuinen.

Grotta Grande
De Grotta Grande zijn ontworpen door Bernardo Buontalenti in opdracht van Francesco I de’ Medici. Ze werden gebouwd tussen 1583 en 1593. Aan de buitenkant zie je een voorgevel met wat grotachtige elementen. Als je binnen bent, zie je pas echt waarom dit gebouw grot genoemd wordt. De maker heeft geprobeerd een natuurlijke grot na te bootsen. In de Grotta Grande vind je verschillende beelden.

Tip: Wil je de Boboli tuinen bezoeken, maar geen zin in een lange wachtrij? Boek dan alvast je tickets online.


 
 

Adres
Piazza dè Pitti 1
Florence

Ook interessant

Basilica di Santa Croce
Basilica di Santa CroceDe Santa Croce is een prachtige witte basiliek gebouwd in een gotische stijl. Het eerste deel werd in 1228 gebouwd. Aan het einde van de 13e eeuw werd er begonnen met de rest van de bouw, aangezien het geen dat er stond niet voldoende ruimte bood aan de gelovigen die Santa Croce bezochten. Deze kerk […]
Palazzo Pitti
Palazzo PittiDe eerste eigenaar van Palazzo Pitti was Luca Pitti. Het paleis werd in 1458 gebouwd door Brunelleschi. In 1549 werd het paleis eigendom van de familie de’Medici. De vrouw van Cosimo I de’Medici, Eleonora van Toledo, kocht het paleis van een afstammeling van Luca Pitti Tot 1737 werd het paleis bewoond door de familie de’Medici. […]
Excursie Duomo
Duomo Kathedraal en BaptisteriumPanoramisch uitzicht Klim naar de top van de Duomo en geniet daar van een schitterend uitzicht over de stad Florence en de Toscaanse heuvels. De tocht wordt begeleidt door een ervaren Engelstalige gids die je alles over Brunelleschi’s Doume en de rest van Florence kan vertellen Geen wachtrij Je hoeft niet meer in de rij […]