Bologna

Met de trein is het ongeveer een half uur reizen naar Bologna. Het is goed te doen om deze stad te bezoeken voor een dagtrip als je in Florence bent.

Bologna kent één van de oudste universiteiten van Europa en staat nu nog steeds bekend als een universiteitenstad. Vanwege zijn vele rode daken wordt Bologna ook wel “La Rossa” genoemd. Het is één van de beste bewaarde steden uit de middeleeuwen. Ondanks de vele bombardementen die er tijdens de tweede wereldoorlog op de stad werden afgevuurd is de kern nog goed bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden

Asinelli en Garisenda
Ooit kende Bologna minstens 180 torens, van al deze torens zijn Asinelli en Garisenda de bekendste. Een groot deel van de torens zijn er niet meer.

Deze twee torens zijn het symbool van de stad. Ze zijn te vinden bij Piazza di Porta Ravegnana. Wil je een mooi uitzicht over de stad? Klim dan in de Asinelli toren.

Piazza Magiore
Dit plein ligt in het centrum van Bologna. Rondom het piazza liggen verschillende palazzo’s, waaronder palazzo D’Accursio. Ook de basiliek San Petronio is op dit plein te vinden.

Fontein van Neptunus
Deze fontein is te vinden op Piazza del Nettuno. Het thema van deze is de God Neptunus. Deze God zou volgens de Griekse Mythologie de God van het water zijn. Het beeld van Neptunus dat op de fontein staat werd gemaakt door Giambologna in 1563. Onder de zeegod zijn beelden van zeemeerminnen.

Palazzo D’Accursio
In dit palazzo is een museum voor schilderkunst. Het museum laat schilderen van de middeleeuwen tot de 19e eeuw zien.

Sint-Petroniusbasiliek
Deze basiliek is de hoofdbasiliek van Bologna. Hij is ontworpen door Antonio di Vincenzo. Er werd begonnen met bouwen in 1390. Bij het oorspronkelijke plan zou de kerk groter worden dan de sint Pieters basiliek in Rome. Dit tot ongenoegen van de Paus. Om die reden zijn de plannen gewijzigd en is de basiliek minder groot dan eerst de bedoeling was.

Naast Bologna zijn er ook andere mooie plaatsen in Toscane vlakbij Florence, zoals Pisa en Lucca.

Ook interessant

Rome
RomeVoor wie langere tijd in Florence is, zou kunnen overwegen een dagtrip naar een stad in de buurt te doen. Een stad die goed bereikbaar is vanuit Florence is de wereldstad Rome. Vanuit Florence kun je rechtstreeks de trein pakken naar Rome. De reistijd hiervan is ongeveer anderhalf uur. Vanuit Termini kun je met de […]
Pisa
PisaPisa is een plaatsje op ongeveer een uur rijafstand van Florence. Je kunt Florence goed combineren met een bezoek aan Pisa. Vanuit het centraal station in Florence rijden er treinen en bussen naar Pisa. De toren van Pisa De grootste trekpleister van deze stad is, de scheve toren. Bij deze toren staat een kathedraal (Duomo […]
Reizen
ReizenFlorence staat bekend als een renaissance stad. De meeste gebouwen van Florence zijn dan ook uit deze tijdsperiode afkomstig. 1 van de bekendste kunstenaars die in Florence gewoond en gewerkt heeft is Michealangelo. Veel van zijn architectuur en kunstwerken zijn in deze stad terug te vinden. Genoeg reden voor toeristen om een vakantie naar Florence […]