Cinema Teatro Odeon

Wie op zoek is naar een bioscoop met een authentiek sfeer, is bij Cinema Teatro Odeon aan het goede adres. De zaal is zo opgebouwd dat het lijkt of je in een theater zit. Als dan vervolgens het doek opkomt, komt er een biosscoopscherm tevoorschijn. Cinema Teatro Odeon is gebouwd in 1920 en dat is goed de sfeer. Nu bijna honderd jaar later heb je nog steeds het gevoel in een theater van het begin van de 20e eeuw te zitten. Het is niet zozeer de film, maar zeker het Cinema Teatro Odeon zelf waarom je hierheen moet als je in Florence naar de bioscoop wil.

Palazzo dello Strozzino

Cinema Teatro Odeon is gevestigd in Palazzo dello Strozzino. Later werd het vernoemd naar zijn eigenaars de familie Strozzi. Niet alleen het paleis, maar ook het land en daar omringende gebouwen waar Palazzo dello Strozzino stond, was eigendom van de familie Strozzi. Palazzo dello Strozzino werd in 1457 gebouwd op de plaats waar eerst een aantal huizen en een pleintje stond. Het gebouw werd ontworpen door Filippo Brunelleschi. Naast hem zijn er ook andere architecten die meegewerkt hebben aan het ontwerp, zoals Michelozzo.

In de 19e eeuw waren er geen nakomelingen van de familie Strozzi meer. Het paleis werd overgenomen door S en Landi. Later werden ook zij onteigend. In 1904 was de familie Chiari eigenaar van Palazzo dello Strozzino. Zij hadden het plan om van het paleis een hotel te maken. Dit plan is niet doorgegaan. Het volgende plan kwam van Eleonora Duse. Zij wilde een bioscoop vestigen in Palazzo dello Strozzino. De resultaten van dit plan kunnen wij nu zien als we een bezoek brengen aan Cinema Teatro Odeon. Behalve Cinema Teatro Odeon is er ook het Britse instituut van Florence in dit gebouw gevestigd.

Een unieke bioscoop

Cinema Teatro Odeon is ontworpen door Marcello Piacentini i.s.m. Ghino Venturi. Palazzo dello Strozzino werd gerestaureerd en kreeg een neo-renaissancestijl. Een aantal oude objecten zijn herbruikt.

Een bioscoop zoals Cinema Teatro Odeon is zeldzaam. Zeker in de tijd dat Duse met dit idee kwam. Cinema Teatro Odeon is zelfs één van de eerste bioscopen van Italië. Het is niet verwonderlijk dat deze bioscoop niet alleen populair is bij de inwoners van Florence, maar zeker ook bij toeristen. Het gaat zeker niet alleen om de film die je te zien krijgt. Het gaat om de totaal ervaring.

Ook interessant

Basilica di Santa Croce
Basilica di Santa CroceDe Santa Croce is een prachtige witte basiliek gebouwd in een gotische stijl. Het eerste deel werd in 1228 gebouwd. Aan het einde van de 13e eeuw werd er begonnen met de rest van de bouw, aangezien het geen dat er stond niet voldoende ruimte bood aan de gelovigen die Santa Croce bezochten. Deze kerk […]
Het Galileo museum
Het Galileo museumHet Galileo museum is een educatief museum waarbij het werk van Galileo centraal staat. Niet alleen voor volwassen, maar zeker ook voor kinderen in dit een leuk museum. Galileo Galileo Galilei was astronoom, wiskundige, natuurkundige en filosoof. Hij werd geboren in 1564 en stierf in 1642. Tijdens zijn leven had Galileo veel discussie met de […]
Leonardo da Vinci museum
Leonardo da Vinci museumHet Leonardo da Vinci museum is een leuk museum gevuld met uitvindingen die ooit door Leonardo da Vinci zijn gemaakt. Aan de hand van da Vinci’s ontwerpen zijn de uitvindingen uitgebouwd. Een deel er van mag je uitproberen. Zeker voor kinderen is dit een leuk museum. Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci was een multi […]