Het Galileo museum

Het Galileo museum is een educatief museum waarbij het werk van Galileo centraal staat. Niet alleen voor volwassen, maar zeker ook voor kinderen in dit een leuk museum.

Galileo

Galileo Galilei was astronoom, wiskundige, natuurkundige en filosoof. Hij werd geboren in 1564 en stierf in 1642. Tijdens zijn leven had Galileo veel discussie met de katholieke kerk. Met zijn telescoop maakte hij veel ontdekkingen in het heelal, maar de kerk bleef volhouden dat de aarde het centrum was.

Vanwege dit conflict werd hij niet in de kerk Santa Croce begraven, zoals de wens van de groothertog was. In 1737 werd hij hier alsnog naar toe verhuisd. Tijdens deze verhuizen zijn twee vingers van zijn lichaam afgehaald. De reden hiervoor is zelfs vandaag nog een mysterie.

Het museum

Het Galileo museum is in 1927 ter ere van de wetenschapper Galileo Galilei opgericht door de universiteit van Florence. Voorheen stond het museum bekend als het museum van geschiedenis en wetenschap. Sinds 2010 gaat het museum verder onder de naam het Galileo museum. Het Galileo museum is gevestigd in Palazzo Castellani. Het museum bezit de grootste collectie van wetenschappelijk instrumenten ter wereld. Daarnaast zie je ook schilderen en beeldhouwwerken. Je krijgt een goed beeld van de ontwikkeling die de wetenschap de afgelopen eeuwen heeft doorgemaakt.

Een deel van de collectie van het museum is afkomstig uit de collectie van de familie de’Medici, welke voorheen tentoongesteld stond in de Uffizi galerie. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook tijdelijke exposities in het museum. Het museum is gelegen langs de Arno vlakbij de Uffizi galerie.

De vingers van Galileo

Het misschien wel bizarste stuk in het museum dat wordt tentoongesteld in het museum, zijn de vingers van Galileo. Het gaat om zijn wijsvinger en duim. Deze werden afgebroken van zijn lichaam toen zijn graf naar de kerk Santa Croce verhuisde. Een ander pronkstuk van dit museum is het glas van de telescoop waarmee Galileo de manen van Jupiter ontdekte.

Adres
Piazza dei Giudici 1
Florence

Ook interessant

Leonardo da Vinci museum
Leonardo da Vinci museumHet Leonardo da Vinci museum is een leuk museum gevuld met uitvindingen die ooit door Leonardo da Vinci zijn gemaakt. Aan de hand van da Vinci’s ontwerpen zijn de uitvindingen uitgebouwd. Een deel er van mag je uitproberen. Zeker voor kinderen is dit een leuk museum. Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci was een multi […]
Basilica di Santa Croce
Basilica di Santa CroceDe Santa Croce is een prachtige witte basiliek gebouwd in een gotische stijl. Het eerste deel werd in 1228 gebouwd. Aan het einde van de 13e eeuw werd er begonnen met de rest van de bouw, aangezien het geen dat er stond niet voldoende ruimte bood aan de gelovigen die Santa Croce bezochten. Deze kerk […]
Boboli-tuinen
Boboli-tuinenDe Boboli tuinen zijn de mooiste tuinen van Florence. Het is een prachtig stuk natuur waar je heel de dag kan rondlopen. Zeker tijdens de zomermaanden zorgen de tuinen voor de nodige schaduw. Hou er wel rekening mee dat je zelf een flesje water meeneemt. Een bezoek aan de Boboli tuinen is goed te combineren […]