Santa Maria del Fiore

Elke stad heeft wel een bezienswaardigheid die kenmerkend is voor die plaats. Zo zal iedereen bij Rome automatisch denken aan het Colosseum. Bij Parijs denkt men aan de Eiffeltoren en bij Florence is dit Santa Maria del Fiore.

Het is niet de kathedraal zelf, maar vooral zijn opvallende rode koepel, die kenmerkend is voor het straatbeeld van Florence.

doumo, santa maria del fiore

De kathedraal

Santa Maria del Fiore werd niet in een dag gebouwd. Logisch natuurlijk, maar bij deze kathedraal had het ook te maken met tegenslag, zoals het uitbrken van de pest in 1348. Een jaar later werd de bouw weer opgepakt. Eerder lag de bouw langer stil, door het overlijden van de architect di Cabio in 1310. In 1334 werd het project opgepakt door. Giotto di Bondone.

Honderden jaren later in 1871, werd er op nieuw aan Santa Maria del Fiore gewerkt. Emilia de febris voegde een façade toe. De verschillende architecten en de tijdsperiode van een paar honderd jaar, hebben er voor gezorgd dat Santa Maria del Fiore in verschillende stijlen is gebouwd. Deze kathedraal kent namelijk zowel Gotische als Renaissance elementen.

straat florence, doumo

De koepel

De bouw van de koepel bracht verschillende moeilijkheden met zich mee. De bouwers en architect kwamen niet tot een goede constructie. Uiteindelijk werd er besloten om een wedstrijd uit te schrijven. Deze werd gewonnen door Filippo Brunelleschi

Omdat een houten van dat formaat constructie te duur was koos Brunelleschi voor een andere oplossing. Hij plaatste bakstenen van verschillende formaten en maakt hier van een visgraatverband dat zichzelf ondersteund.

Aan de binnenkant is de koepel met Fresco’s versierd. De diameter van de koepel is 44 meter en de hoogte is 107 meter.

Deze koepel wordt dom of duomo genoemd. Ook al is het de benaming van de koepel, als men in Florence praat over de dom, dan praat men over de hele kathedraal.

doumo plafondschildering

Het Baptisterium van San Giovanni

Het Baptisterium San Giovanni is een vrijstaand gebouw vlak voor de Santa Maria del Fiore. Dit gebouw wordt gebruikt als doopkapel. Het Baptisterium van San Giovanni is niet alleen van buiten een mooi en aandoenlijk gebouw, maar ook van binnen is hij prachtig afgewerkt. Het interieur doet zeker niet onder voor dat van de Santa Maria del Fiore.

Het Baptisterium van San Giovanni is ouder dan de Santa Maria del Fiore. Hij werd gebouwd tussen 1059 en 1228. Waar nu het doopkapel staat, was vroeger een Romein paleis. Een oud gebruik is om op 21 maart alle baby’s die de laatste twaalf maanden zijn geboren op die dag in Het Baptisterium van San Giovanni te dopen.

De Campanile

De Campanile is een klokkentoren van 85 meter hoog. Hij werd tussen 1334 en 1359 aan de Santa Maria del Fiore toegevoegd. Giotto di Bondone, de tweede architect van de Santa Maria del Fiore, ontwierp de Campanile. Dit project werd later opgepakt door Andrea Pisano en Francesco Talenti.

Het is mogelijk om de Campanile te beklimmen. Maar een goede conditie is hiervoor gewenst. De klim bestaat uit een trap van 414 treden en er is geen lift. Het panoramisch uitzicht over Florence dat je krijgt na de klim, laat je de duizeling van traptreden gelijk vergeten.

Adres
Piazza Duomo 17
Florence

Ook interessant

Excursie Duomo
Duomo Kathedraal en BaptisteriumPanoramisch uitzicht Klim naar de top van de Duomo en geniet daar van een schitterend uitzicht over de stad Florence en de Toscaanse heuvels. De tocht wordt begeleidt door een ervaren Engelstalige gids die je alles over Brunelleschi’s Doume en de rest van Florence kan vertellen Geen wachtrij Je hoeft niet meer in de rij […]
Santa Maria Novella
Santa Maria NovellaSanta Maria Novella ligt op loopafstand vanaf het centraal station en is te vinden op gelijknamige Piazza. Op het plein voor de basiliek zijn verschillende drink en eetgelegenheden. De basiliek is ontworpen door Fra Jacopo Talenti en Leon Battisa Alberti. Santa Maria Novella werd gebouwd tussen 1279 en 1357. In 1470 werd de basiliek verrijkt […]
Basilica di Santa Croce
Basilica di Santa CroceDe Santa Croce is een prachtige witte basiliek gebouwd in een gotische stijl. Het eerste deel werd in 1228 gebouwd. Aan het einde van de 13e eeuw werd er begonnen met de rest van de bouw, aangezien het geen dat er stond niet voldoende ruimte bood aan de gelovigen die Santa Croce bezochten. Deze kerk […]