Basilica di Santa Croce

De Santa Croce is een prachtige witte basiliek gebouwd in een gotische stijl. Het eerste deel werd in 1228 gebouwd. Aan het einde van de 13e eeuw werd er begonnen met de rest van de bouw, aangezien het geen dat er stond niet voldoende ruimte bood aan de gelovigen die Santa Croce bezochten.

Deze kerk wordt niet alleen gezien als een van de mooiste, maar ook als één van de belangrijkste van Italië. Het is de grootste Franciscanen kerk ter wereld.Santa Croce is een kerk van Franciscanen. De kerk is gebouwd en onderhouden met giften die de Franciscanen kregen van rijke families. De eerste grote restauratie vond plaats in 1560. Santa Croce werd toen gerestaureerd door Giorgio Vasari in opdracht van Cosimo de’ Medici. In 1842 werd de Santa Croce verder uitgebreid met een nieuwe klokkentoren.

In 1966 stroomde de Arno over. Deze overstroming zorgde voor enorm veel schade aan de Santa Croce. Daar is vandaag de dag, dankzij een grondige renovatie weinig van te zien. Wel vind je in de gang een overzicht van deze restauratie, zodat je een idee hebt wat voor impact zo’n overstroming heeft gehad en vooral het werk wat het heeft gekost om de kerk weer in ere te herstellen.

Je zult begrijpen dat Santa Croce geen gewone kerk is. Hij is uniek en in sommige opzichten is het meer een museum dan een kerk. Basilica di Santa Croce is te vinden aan Piazza Santa Croce, ongeveer 800 meter ten zuiden van de basiliek Santa Maria del Fiore, ook wel bekend als de Duomo.

Façade

Pas in de 19e eeuw kreeg Santa Croce zijn huidige façade. De Florentijnen begonnen deze kerk steeds meer als hun Pantheon te beschouwen vanwege de belangrijke mensen die er begraven lagen. En daar hoort natuurlijk een passende voorkant bij. De façade is ontworpen in een neo-gotische stijl. De façade werd ontworpen door de architect Niccolò Matas.

Praalgraven

In eerste instantie waren het families die in de regio woonden, die begraven werden in de kerk. Later waren het vooral voorname burgers van Florence die een prominent graf kregen in Santa Croce.

De bekendste praalgraven in Santa Croce zijn het graf van de kunstenaar Michelangelo en het graf van de wetenschapper Galileo Galilei. Galileo kreeg later pas een praalgraf in de kerk, vanwege zijn conflict met de katholieke kerk. Je hoeft niet te zoeken om er achter te komen wat nou de praalgraven zijn. Deze graven staan tegen de muur en zijn rijkelijk versierd. De attributen er omheen vertellen iets over degene die er begraven ligt.

Michelangelo was eerst begraven in Rome. Tot 1534 heeft hij in Florence gewoond. Daarna vertrok hij naar Rome waar hij uiteindelijk tot de laatste dagen van zijn leven is gebleven. De Florentijnen hebben Michelangelo uit zijn graf gehaald, naar Florence gebracht en in de Santa Croce begraven. Het graf is voorzien van een buste met het gezicht van Michelangelo. Voor zijn drie beelden te zien die uitbeelden waar Michelangelo goed in was, schilderkunst, architectuur en beeldhouwkunst. Het graf is ontworpen door architect en kunstenaar Vasari, die zelf een groot fan was van Michelangelo en zijn werk. Zelf heeft Vasari ook een praalgraf in Santa Croce.

Een ander opvallend praalgraf is dat van toneelschrijver Giovanni Batista Niccolini. Bij zijn graaf staat een beeld dat veel overeenkomsten heeft met het vrijheidsbeeld in New York. Het hoofdthema van veel van zijn stukken is nationale verlossing en vrijheid van het volk. De keuze voor dit beeld is dan ook niet zo vreemd. Het is waar Niccolini voor stond.

Behalve de praalgraven tegen de muur, zijn er op de vloer verschillende graven. Je doet er goed aan om niet alleen voor of boven je te kijken, maar zeker ook onder je. Voor je er erg in hebt, loop je over één van deze graven.

Naast de praalgraven is er voor de dichter Dante Alighieri een gedenkteken in Santa Croce. Dante zelf is begraven in Ravenna.

Donatello

In Santa Croce zijn drie werken te vinden van Donatello namelijk St. Louis van Toulouse, d Annunciation en zijn crucifix . St Louis van Toulouse is een bronzen beeld dat Donatello in 1425 maakte. Eigenlijk was dit beeld bedoeld voor de kerk Orsanmichele. Daar werd hij eerst geplaatst. Toch verhuisde dit beeld na 50 jaar naar Santa Croce. Het was een geschenk voor de Franciscanen van Santa Croce. Het kruisbeeld dat Donatello maakte is een waar pronkstuk en kan met recht één van zijn beste werken genoemd worden.

Giotto’s Fresco’s

De Fresco’s die gemaakt werden door Giotto en zijn leerlingen rond 1320 vind je aan de rechterkant van het altaar. In totaal heeft Giotto voor vier verschillende kapellen van Santa Croce Fresco’s gemaakt. Helaas is er van een groot deel van deze fresco’s niet veel meer over.

Pazzi kapel

De Pazzi kapel is de kloostertuin van Santa Croce. Het is een goed voorbeeld van de renaissance stijl. De kapel werd gebouwd in 1429 door Brunelleschi. Hij kreeg de opdracht van de Andrea de’Pazzi. De Pazzi kapel is gebouwd met veel geometrie. Het is een plek in perfecte harmonie waarbij elke steen gewoon klopt. Brunelleschi heeft het voltooien van de kapel niet meer mee kunnen maken. Hij overleed in 1446.

Museo dell’Opera di Sante Croce

Via de kerk kom je in de kloostertuinen en de Pazzi kapel terecht. Via de gangen kun je naar Museo dell’Opera di Sante Croce. Het is zeker de moeite waard om ook naar het museum te gaan. Een aantal van de meesterwerken van Santa Croce vind je hier. Bovendien zit het museum in de entree, waarom zou je hem dan niet bezoeken?

Santa Croce is een bezienswaardigheid die zeker in je top 5 thuishoort als je Florence wil bezoeken. Het is een kerk die je niet wil missen, al is het alleen al om zijn bijzonder praalgraven.

Adres
Piazza Santa Croce

Ook interessant

Baptisterium San Giovanni
Baptisterium San GiovanniBaptisterium San Giovanni is een doopkapel. Deze kapel is te vinden tegenover de Dom. Over zijn oorsprong is veel onzekerheid. Vroeger werd gedacht dat hij stamde uit de vijfde eeuw. Tegenwoordig denkt men aan een later tijdstip in de 11e eeuw. Het gebouw werd gebouwd bovenop een kerk uit de oude Romeinse tijd. Hiervan zijn […]
Loggia dei Lanzi
Loggia dei LanziLoggia dei Lanzi werd benoemd naar de wachten van de groothertog van Florence, Cosimo I de’Medici. Deze beeldengalerij is te vinden op een hoek van Piazza della Signoria. Loggia dei Lanzi wordt dan ook wel eens naar plein genoemd, Loggia della Signoria. De beeldengalerij werd gebouwd tussen 1376 en 1382 door Benci di Cione en […]
Piazzale Michelangelo
Piazzale MichelangeloPiazzale Michelangelo is gelegen op een heuvel. Dit plein is vooral bekend en geliefd vanwege zijn adembenemende panoramische uitzicht over Florence. Verschillende bezienswaardigheden, zoals, Santa Maria del Fiore, Palazzo Vechio, Santa Croce en Pante Vecchio zijn vanuit Piazzale Michelangelo dan ook goed te zien Beelden van Michelangelo Het plein is vernoemd en gewijd aan de […]