Wie naar Florence gaat, zal gegarandeerd één museum bovenaan zijn must see lijst hebben staan. Al is het alleen maar om het bekende beeld van Michelangelo de David.
Galleria dell’Accademia was de eerste kunstacademie voor schilders in Europa. Hij werd opgericht door de drie kunstenaars Giorgio Vasari, Agnolo Bronzino en Bartolomeo Ammanati in 1561. Meer academies volgden in Florence. In 1784werden de verschillende kunstacademies van de stad, naar verzoek van de groothertog van Toscane, Pietro Leopoldo samengevoegd tot een grote school. Deze school moest meer zijn dan alleen een werkplek voor de leerlingen, het moest een inspiratiebron zijn. De kunstacademie kreeg een galerij voor schilderijen van de oude meesters.
In het museum staan verschillende beelden van Michelangelo. De bekendste is ongetwijfeld de David. Daarnaast bestaat de collectie van galleria dell’Accademia uit werken van andere bekende artiesten zoals Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio en Andrea del Sarto. Behalve beelden vind je ook schilderijen uit de 15e en 16e eeuw in het museum. Een deel van de collectie was ooit eigendom van de familie de’Medici
Wie niet genoeg kan krijgen van klassieke muziek, zal zich goed thuis voel in het muziek gedeelte van Galleria dell’Accademia. Hier vind je unieke meesterwerken van Stradivari en Bartolomeo Cristofori. Ontdek de eerste piano. Veertig muziekinstrumenten worden tentoongesteld. Ontdek een handgemaakt viool van de meester Antonio Stradivari. Het muziekmuseum werd in 2001 aan Galleria dell’Accademia toegevoegd.
De David staat in een apart ruimte, waar je het beeld goed van meerdere kanten kan bekijken. Dit gigantische standbeeld heeft niet altijd hier gestaan. Zijn eerste plaats was Piazza della Signoria. Omdat weersomstandigheden het beeld teveel beschadigde, werd het in 1873verplaats. Op Piazza della Signoria staat nu een replica van de David. Een andere replica vind je op het Piazalle Michelangelo.
De David is een goed voorbeeld van een beeldhouwwerk uit de Renaissance. Het is een voorbeeld van jeugdigheid, ideale schoonheid en kracht. Het beeld is tot in de kleinste details uitgewerkt. Zelfs de aders zijn op de armen zichtbaar.
De David werd tussen 1501 en 1504 gemaakt. Het originele beeld is ruim vijf meter. De replica’s zijn een stuk kleiner. De David stelt het figuur David voor uit het Bijbelse verhaal David en Goliath. In dit verhaal verslaat David de reus Goliath met een steen. Het beeld van Michelangelo laat David zijn vlak voor hij toeslaat.
Tip: Dit museum is drukbezocht en voor de kassa staat meestal een lange wachtrij. We hadden de eerste keer geen tickets besteld van te voren en hebben ruim een uur in de wachtrij doorgebracht in de volle zon. Je kunt het beste ‘s-morgen heel vroeg in de rij aanschuiven of op voorhand de tickets of rondleiding Galleria dell’Academia bestellen.
openingstijden
Dinsdag tot zondag 8.15 tot 18.50 Het museum is gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei en met kerst
Adres
Via Ricasoli 58
Florence
Piazza della Signoria | |
---|---|
Piazza della Signoria wordt gezien als het belangrijkste plein van Florence. Het is een plein waar verschillende bezienswaardigheden aan gelegen zijn. Bij een bezoek aan Florence kun je dit plein zeker niet overslaan. Het plein is L vormig en werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw. Piazza della Signoria is niet alleen voor […] |
Piazzale Michelangelo | |
---|---|
Piazzale Michelangelo is gelegen op een heuvel. Dit plein is vooral bekend en geliefd vanwege zijn adembenemende panoramische uitzicht over Florence. Verschillende bezienswaardigheden, zoals, Santa Maria del Fiore, Palazzo Vechio, Santa Croce en Pante Vecchio zijn vanuit Piazzale Michelangelo dan ook goed te zien Beelden van Michelangelo Het plein is vernoemd en gewijd aan de […] |
Basilica di Santa Croce | |
---|---|
De Santa Croce is een prachtige witte basiliek gebouwd in een gotische stijl. Het eerste deel werd in 1228 gebouwd. Aan het einde van de 13e eeuw werd er begonnen met de rest van de bouw, aangezien het geen dat er stond niet voldoende ruimte bood aan de gelovigen die Santa Croce bezochten. Deze kerk […] |