Lucca

Lucca is een sfeervolle stad met een middeleeuwse kern binnen de stadsmuren. Lucca kent verschillende gezellige pleinen. Deze stad ligt op ongeveer 75 kilometer van Florence en 20 kilometer van Pisa. Zeker als je al van plan bent om Pisa te bezoeken is het goed om ook een bezoek aan Lucca te overwegen.

Lucca heeft verschillende bezienswaardigheden. Het meeste is in het middeleeuwse centrum, binnen de stadsmuren. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Hieronder een selectie van de mooiste bezienswaardigheden van Lucca.

Stadsmuren

Eén van de meest opvallende bezienswaardigheden van Lucca zijn de stadsmuren. Als je met de trein naar Lucca gaat en het treinstation verlaat is dit een van de eerste dingen van Lucca die je ziet. Deze muren hebben een totale lengte van ongeveer 4 kilometer en heeft de stad door de eeuwen heen vooral beschermd tegen overstromingen. Wat deze stadsmuren vooral bijzonder maken, is dat ze behoren tot één van de weinige stadsmuren die nog geheel in tact zijn.

Duomo di San Martino

Deze kathedraal kun je vinden aan het gelijknamige plein Piazza San Martino. De kathedraal is gebouwd tussen 1060 en 1241. Op de voorgevel is een beeld te zien van een paard met daarop sint Maarten. In de kathedraal vind je verschillende gebrandmerkte ramen. Tussen de deuren zijn diverse reliëfs te zien. Zij vertellen het verhaal van sint Maarten.

Basiliek van San Frediano

Deze basiliek is te vinden op het gelijknamige plein. Opvallend aan de voorgevel van deze Romaanse basiliek zijn de gouden mozaïeken. De basiliek zoals hij er nu staat, komt uit de 12e eeuw. In een zijkapel ligt het gemummificeerde lichaam van de heilige Zita van Lucca.

San Michele in Foro

San Michele in Forois is een opvallende witte kerk met een rijk versierde voorgevel die bestaat uit verschillende zuilen galerijen. In 1070 werd er met de bouw begonnen. Deze is nooit voltooid. De kerk is te vinden op het gelijknamige plein.

Piazza Napoleone

Piazza Napoleone is het Grootste plein van Lucca. Op dit plein worden vaak festival gehouden. Vroeger stond hier een fort. Het plein is gebouwd begin 19e eeuw. Het was Napoleon zijn zus die hier de opdracht voor gaf. Op het plein staat een standbeeld van Maria Luisa van Bourbon, de vrouw die de tuinen op de stadsmuren aanlegde.

Piazza dell’Anfiteatro

Op de plaats waar dit plein nu is, was vroeger een amfitheater. De ronde omtrek van het amfitheater is nog goed te zien. Van het amfitheater zelf is weinig over.

Van Florence naar Lucca

Met trein
Vanuit Florence is er geen rechtstreekse verbinding naar Lucca. Je pakt in Florence de trein naar Pisa (ongeveer een uur reistijd) daar kun je overstappen naar de trein naar Lucca (ongeveer half uur reistijd). Met overstappen er bij moet je rekening houden met een reistijd van twee uur (afhankelijk van aansluiten tijdens het overstappen, tickets kopen enz). Een flinke rit, maar als je in Lucca bent, zal je deze rit zeker de moeite waard vinden.

Met auto
Met de auto is de reistijd naar Lucca ongeveer 1 uur en een kwartier.

Ook interessant

Excursie Florence
Excursie FlorenceHaal meer uit je stedentrip Florence met een excursie! Er is zoveel te zien in Florence dat het soms lastig is een keuze te maken. Je wilt tenslotte niks missen. Soms zie je onderweg een gebouw of kunstwerk waar je wel meer over zou willen weten. Of je hebt een reisprogramma gemaakt en bent nog […]
Pisa
PisaPisa is een plaatsje op ongeveer een uur rijafstand van Florence. Je kunt Florence goed combineren met een bezoek aan Pisa. Vanuit het centraal station in Florence rijden er treinen en bussen naar Pisa. De toren van Pisa De grootste trekpleister van deze stad is, de scheve toren. Bij deze toren staat een kathedraal (Duomo […]
Meer Florence
Meer FlorenceFlorence heeft nog veel meer te bieden dan alleen zijn bezienswaardigheden, musea en kerken. De omgeving is zeker ook de moeite van een bezoek waard. Zo zijn de bekende steden Rome en Pisa goed te bereiken met de trein. In Florence zelf kun je goed winkelen bij Barberino designer outlet. Geniet op het terras van […]